Sponseret indhold

De smarte byer kan give stor jobvækst

Af:

Den globale urbanisering er en realitet, og Smart City teknologi kan blive det næste væksteventyr for dansk erhvervsliv.

Det danske og det internationale samfund er under forandring. Især bysamfundene ændrer sig og har vokseværk med et tempo, så to ud af tre vil bo i de større byer i 2050. Det svarer til at 79 mio mennesker flytter ind i byer hver år. Eller at der skal bygges et nyt Manhattan hver uge.

Det er en udvikling, der vil lægge pres på vores hverdag og stille nye krav til, hvordan denne forandring håndteres i byområderne. Også fordi stadig flere byer samtidig ønsker at blive mere klimavenlige og reducere deres CO2 aftryk. Her kan digitale løsninger både løse, hjælpe og spare, men også bidrage til markant vækst på jobmarkedet.

Flere jobs
For teknologier indenfor Smart City har et stort potentiale i skabelsen af flere jobs.
I Danmark arbejder mere end 17.000 årsværk allerede med Smart City inden for intelligente bygninger, smarte varme- og vandmålere, intelligent belysning, digitale affaldssystemer, trafikstyring osv. Det viser en analyse fra Damvad Analytics, som udkommer i august.

Internationale studier viser, at den globale vækst inden for Smart City ligger i størrelsesordenen 12 til 17 procent om året. Det giver et potentiale på op til 35.000 flere danske jobs allerede i 2025.

Men hvis det potentiale skal indfries, kræver det at danske virksomheder, forskere og byer arbejder tæt sammen om at udvikle og demonstrere de teknologier, verdens byer efterspørger, siger sekretariatschef i Smart City Cluster Denmark, Jacob Lundgaard.

”At digitalisere noget så komplekst som byer er ikke en enkel opgave. Lige nu sker der en relativt hurtig digitalisering inden for fx styring af bygninger og belysning, men hvis byerne for alvor skal høste fordelene ved den udvikling, skal de tænke nyt. Hvis vi bare sætter strøm til den måde vi plejer at gøre tingene på, får vi ikke den store værdi ud af det. Så byerne skal nok blive bedre til at tænke innovation på tværs og virksomhederne skal blive bedre til at forstå byernes behov. Det kræver nye kompetencer og mere samarbejde.”

Og netop den udvikling og opmærksomhed omkring jobmuligheder indenfor digitale byløsninger er Smart City Cluster Denmark sat i verden som nyt initiativ for at underbygge.

Udenlandsk interesse
Smart City Cluster Denmark skaber en samlet ramme for de mange virksomheder, forskningsmiljøer, byer og projekter i Danmark, der arbejder med digitalisering af byer og lokalsamfund.

Formålet er, at skabe en ramme om de mange Smart City-aktiviteter i hele Danmark – en platform hvor virksomheder får adgang til viden, marked og internationalt udsyn.

Og selv om Smart City udviklingen kan lyde som ren science fiction, så er teknologierne og tankegangen i fuld gang med at blive en del af vores hverdag. Eksempelvis forventes antallet af ting, der er koblet på internettet – Internet of Things – at vokse med 400% fra 2015 til 2025.

”Det er tre af verdens stærkeste trends, der driver efterspørgslen efter Smart City løsninger. Det er globalisering, klimadagsordenen og digitalisering. Verden står over for et enormt behov for at skabe velfungerende og klimavenlige byer og den digitale udvikling giver os helt nye muligheder for at nå det mål,” siger han og fortsætter:

”Og her skal Danmark og det danske erhvervsliv se muligheder, for vi er faktisk med helt fremme både når det gælder grønne teknologier, byudvikling og digitalisering i Danmark. Danske virksomheder eksporterer allerede masser af teknologier til den grønne omstilling. Og vi har en høj grad af digitalisering i virksomhederne. Men når det gælder de nyeste teknologier som kunstig intelligens og brug af Big Data ligger danske virksomheder i midterfeltet. Så det skal vi blive bedre til, ellers bliver vi overhalet af andre lande, der satser hårdt på de områder.”

Hurtig handling
Danmark har verdens mest digitaliserede offentlige sektor, og 2/3 af danske kommuner arbejder allerede med Smart City.

”Der skal handles hurtigt hvis vi vil satse på at danske virksomheder for alvor kan få del i et globalt Smart City marked i voldsom vækst. Og her er det helt indlysende at skabe et tæt samarbejde mellem byer og erhvervsliv. Mange danske byer står på spring at afprøve og demonstrere de nye Smart City teknologier. Hvis vi kan få erhvervsliv, byer og forskere til at arbejde bedre sammen, har vi alle forudsætninger for at blive et af de lande i verden, som virkelig kan udnytte mulighederne i Smart City. Det vil være et uvurderligt boost for danske virksomheders eksportmuligheder, hvis de kan sælge sig på at vi i Danmark er lykkes med at udnytte de teknologiske muligheder for at skabe grønnere og velfungerende byer, som er gode at bo i” siger Jacob Lundgaard.

”Smart City er stadig så nyt et område, at der ikke bare er et klassisk marked hvor man sælger og køber løsninger. Der er nok brug for en kulturændring, masser af ny viden og samarbejde på nye måder for at vi for alvor kan udnytte det store potentiale. Der mangler standarder, som alle kan operere og pejle efter, og sælgere og kunder taler ikke altid samme sprog eller forstår hinanden,” siger Jacob Lundgaard.

Smart City Cluster Denmark er drevet af Gate 21, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, FORCE Technology og Dansk Center for Lys, og får støtte af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det er gratis for virksomheder og kommuner at blive medlem.

Læs mere på smartcitycluster.dk 

Mange byer har eksempelvis indkøbt systemer til udendørs belysning, som har intelligent styring. Det betyder at den enkelte lampe kan skrue op og ned alt efter om der kører biler forbi. Og hvis det er en gående eller cykler skrues der ekstra meget op for lyset, så det giver øget tryghed for borgerne, samtidig med at kommunen kan spare mange penge

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Bucher_CityFlex_C40e_2
​​Hvem spænder ben for grøn transport?​ 
Samfundets øjne er stift rettet mod den grønne omstilling, og på hvordan vi hver især – virksomheder, kommuner og private – kan bidrage...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Nu kan danske virksomheder få testet deres AI-produkter til Smart Cities
Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF)...
Trifork 1
Dansk softwarefirma bygger intelligente kontorbygninger
Trifork udvikler blandt andet software til Smart Buildings og IoT. På trods af at byggebranchen giver mulighed for at anvende en række...