Sponseret indhold

Brint kan fungere som fremtidens grønne batteri… og Danmarks næste eksportfremstød

Af:

Vi har længe haft løsninger til at producere grøn energi ved brug af vedvarende kilder som sol, vind og vand. Men indtil nu har det været et uløseligt problem, hvordan man skulle lagre den energi, man havde i overskud. Det har GreenLab fundet en løsning på – og den er næsten klar til markedet.

GreenLab i Skive er sat i verden for at skabe rammerne for en virksomhedspark, som ingen anden i verden. Her indgår virksomheder i et energinetværk, hvor den ene virksomheds overskud af energi indgår i den næste virksomheds energikrævende produktion.

GreenLab kalder det SymbiosNet©, og med de rette investeringer rummer det potentialet til et gennembrud for Danmarks grønne energisektor, der kan sammenlignes med vindeventyret for 20 år siden.

For at det kan blive en succes, skal man kunne lagre overskudsenergi på en måde, der er effektiv og grøn.

Grønne brændselsceller
Christopher Sorensen er CEO i GreenLab og forklarer nærmere, ”Vi sørger for, at vedvarende energi bliver rentabelt hele vejen rundt ved at opbevare overskydende energi på en grøn måde.

Man kan ikke undgå, at man nogle gange har for meget energi fra vind eller sol i forhold til hvad man skal bruge – og erfaringerne med dyre batterier, der har ringe lagringstid, er ikke imponerende.

Men hvis man i stedet bruger overskudsenergi til at splitte vand op i brint og ilt, så får man brintmolekyler, der indeholder energi. Disse brintmolekyler kan man så bruge som brændselsceller til strøm, eller som kan laves om til andre grøn brændstoffer og bruges som erstatning i transportbranchen eller i grønnere industri processer”.

Frontløber på verdensplan
”Det er først nu, at den elektrolyse der konverterer sol- og vindenergi til brintceller, er ved at blive rentabel”, forklarer Christopher Sorensen.

”Selve processen, hvor man danner brint, er blevet billigere, og er næsten klar til markedet. Og når vi bruger grøn energi til at producere brinten, så er brændselscellerne også grønne – og ikke sorte, som den traditionelle brintproduktion fra naturgas. Det er virkelig et gennembrud på globalt plan vi står overfor. Men det kræver, at en række private og offentlige parter arbejder mod samme mål, hvis det skal lykkes”.

En verden af erfaring samlet i Skive
Der er vægt bag ordene, når Christopher Sorensen taler om en verdenssensation. Han kommer til Skive og jobbet som CEO for GreenLab med et imponerede CV. Ikke blot har han arbejdet med nogle af de største teknologivirksomheder i energisektoren i USA, hvor han kommer fra.

Han har også været konsulent på projektet Masdar City i Abu Dhabi. Masdar City er en 100% CO2 neutral by, der vil skubbe grænserne for at tænke i vedvarende energi og bæredygtighed. Den drives i høj grad på den evige ørkensol, men selvom Danmark har knap så mange solskinstimer som Abu Dhabi, skal vi ikke sænke vores grønne ambitionsniveau, mener Christopher Sorensen.

”Vi har længe talt om, at fremtiden i Danmark skal være grøn. Nu har vi fået et gennembrud, der kan hjælpe med at sikre, at det kan lade sig gøre – og vi er faktisk i gang med at bygge det.” Og Danmark skal ikke isolere sig og gøre det hele alene.

”GreenLab har en række prominente samarbejdspartnere i Danmark og rundt om i verden – vi ved hvor vigtigt det er at arbejde tæt sammen om det her i et land som Danmark, og vi er altid på udkig efter nye samarbejdspartnere”, afslutter Christopher Sorensen.

FAKTA

GreenLab opretter 80MW fornyende energi sammen med 20million m3 BioGas anlæg. Der er en direkte kobling af vind og solenergi til industrier i GreenLab erhvervspark.

GreenLab SymbiosNet© overfører overskudsenergi i mellem de forskellige industriprocesser for at øger effektiviteten af grøn energisystemet. Der er 60 hektar til rådighed placeret i Skive mellem nationalt net for el og gas.

GreenLab Skive har også også oprettet et nationalt forskningscenter for energilagring sammen med DTU.

Læs mere på greenlab.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Bucher_CityFlex_C40e_2
​​Hvem spænder ben for grøn transport?​ 
Samfundets øjne er stift rettet mod den grønne omstilling, og på hvordan vi hver især – virksomheder, kommuner og private – kan bidrage...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Nu kan danske virksomheder få testet deres AI-produkter til Smart Cities
Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF)...
Trifork 1
Dansk softwarefirma bygger intelligente kontorbygninger
Trifork udvikler blandt andet software til Smart Buildings og IoT. På trods af at byggebranchen giver mulighed for at anvende en række...