Diamanter er kun til låns

Af:

Diamantminerne verden over vil inden for en overskuelig årrække være udtømt, hvilket vil skabe et helt nyt marked for genbrug af smykkesten, mener diamantekspert Brian Bach Mouritsen.

I dag er der cirka 50 diamantminer på verdensplan, der tilsammen står for mere end 95% af alle de diamanter, som kommer op til jordens overflade. Men om blot ca. 17 år vil 30 af disse miner være nedlagt.

Allerede inden for de
næste 10 år vil vi se mangel i nogle diamantkategorier

Flere af de store mineselskaber, som fx BHP og Alrosa, er allerede begyndt at neddrosle deres investeringer og har sat flere diamantminer til salg, fordi de ikke kan se stordriftsrentabilitet på lang sigt.

Og da det samtidig er de miner, som leverer de mest efterspurgte og kostbare diamanter – nemlig de farvede og større, hvide diamanter – vil det skabe store omvæltninger i både diamantbranchen og i hele vores forståelse for diamantsmykker, forklarer Brian Bach Mouritsen, der netop er hjemvendt fra smykkemesserne i Hong Kong og Basel.

Han har arbejdet med diamanter i 30 år, de seneste år dels som producent af eksklusive diamantsmykker, dels som rådgiver i investeringsdiamanter.

“Det er hverken et dommedagsscenarie eller en salgstale, men det kan simpelthen ikke undgå at få stor indflydelse på diamantmarkedet, som vi kender det i dag. Det er et reelt faktum, at diamantmarkedet kommer til at ændre sig fundamentalt inden for de næste 10-20 år, fordi verdens miner er ved at være udtømte. Den sidste minearbejder lukker og slukker givetvis om blot 60 år, hvorved en æra på 150 år med diamantminer er slut”.

Brian Bach Mouritsen har beskæftiget sig med diamanter i 30 år.

Afrikas stjerne forsvinder
Vi ser allerede tendenserne i dag. De afrikanske diamantminer leverede for blot en generation siden 75% af alverdens diamanter – i dag er tallet nede på 25%. Disse miner har typisk været i gang i 60-80 år og er simpelthen ved at være tømte.

“Lige i øjeblikket dumper mineselskaberne stadig priserne på diamanter for at komme af med dem, men det er en kortsigtet strategi. Umiddelbart finder man ikke nye miner. Der er snak om at forsøge i havet ud for Namibias kyst og ved Antarktis, men det vil være enormt dyrt at starte produktion, og samtidig vil det tage mindst 10 år”, siger Brian Bach Mouritsen.

Prisen på pink diamanter firedoblet på 15 år
Siden finanskrisen har priserne på diamanter været stabile, selvom der er stigende efterspørgsel i lande som Indien og Kina. Spørgsmålet er, hvornår vi ser de første tegn på diamantmangel på markedet.

Diamantring designet af Brian Bach Mouritsen.

På nuværende tidspunkt er der rigeligt med alle typer diamanter til at imødekomme en stabilt stigende efterspørgsel, men allerede inden for de næste 10 år vil vi se mangel i nogle diamantkategorier, mener Brian Bach Mouritsen.

“Det er ingen hemmelighed, at den berømte Argylemine i Australien snart lukker. Her hentes 80% af de eftertragtede pink diamanter på verdensplan, og når den lukker, er der ikke noget reelt alternativ, der kan levere lige så mange og smukke, pink diamanter. Derfor har vi også set prisen på de pink diamanter stige med omkring 400 % de sidste 15 år”, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Få styr på familiesmykkerne
Han anbefaler derfor, at man kigger familiesmykkerne igennem for interessante diamanter – og evt. gemmer dem, til efterpørgslen begynder at stige.

“Et par generationer frem eller bare 15 år ud i fremtiden synes for mange ikke særlig væsentligt. Men hvem ville ikke med dagens viden have investeret i et Hammershøi-maleri eller danske designmøbler for netop 15 år siden? Måske er familiens smykkeskrin om 10-15 år meget mere værd end i dag. Fremover vil man i større stil købe brugte diamanter – lidt ligesom vi har set efterspørgslen på vintage-ure af høj kvalitet eksplodere de sidste 10 år. Hvornår det lige sker, er svært at spå om, men jeg kan med sikkerhed sige, at når dine oldebørn køber deres første diamant, er de fleste miner nedlagt. De diamanter, der handles, vil for størstedelens vedkommende være second-hand, og vi vil se helt nye forretningskoncepter for køb og salg af diamanter. Det er, som jeg altid siger: Diamanter er kun til låns”, slutter Brian Bach Mouritsen.

Se mere på www.bachmouritsen.com

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
Gennem 25 år har indretningsarkitekt og køkkendesigner Lene Halse tegnet personlige køkkener til luksusboliger i ind- og udland – ofte...
_GR87683
VI EJER 5 FANTASTISKE FERIEBOLIGER RUNDT OMKRING I EUROPA
21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier sammen ejer 5 unikke ferieboliger. Ved at være flere ejere sammen får I mere for pengene....
Folkemødet 2019
Demokratiet hyldes i fire dage
Efter aflysning i 2020 og en coronatilpasset version i 2021, vender Folkemødet i 2022 tilbage med fuld kraft.  ”Vi er utroligt...