Super-tastaturer sikrer hygiejnen i produktionen

Af:

Siden 2008 har Ole Sørensen og virksomheden GreenMatic hjulpet fødevarevirksomheder, medico og sundhedssektoren med at undgå uheldige fingeraftryk i produktionen. Et prisbelønnet vandtæt tastatur uden revner til skidt og bakterier er nemlig dækket med en særlig siliconebelægning, der tåler hård rengøring med saltsyre og klor.

Et sted i Spanien er der måske lige nu en lækkersulten spanier, der sætter tænderne i en ’hapser’ med perfekt røget laks. Det kan han roligt gøre. For ud over at laksen smager fremragende, er fødevaresikkerheden i top på Hyttels Røgeri i Hjørring. Fødevaresikkerhed er nemlig et af de vigtige konkurrenceparametre, når direktør Poul Jørgensen skal ud på eksportmarkeder som Italien, Frankrig og Spanien.

Det er ikke småting, der kan ske, når vi sætter fingrene på et tastatur

”Vi går rigtig meget op i fødevaresikkerhed, og har en meget lang historik og dokumentation, som demonstrerer sikkerheden,” fortæller han. Det er blandt andet derfor, at Hyttels Røgeri har valgt at bruge tastaturer fra GreenMatic i deres produktion.

”Vi benytter tastaturet i vores færdigvareafdeling, hvor en computer benyttes til etikettering og sporbarhed. Og vi har valgt tastaturet fra GreenMatic, fordi det fuldt ud opfylder vores krav til et hygiejnisk, rengøringsvenligt tastatur i produktionen,” fortæller Poul Jørgensen, som eksporterer mellem 70 og 80 procent af produktionen til kvalitetsbevidste kunder i udlandet.

Teknologien understøtter hygiejnen
Det at kunne levere sikre fødevarer er en af Danmarks styrkepositoner som fødevarenation. Men sikkerheden kommer ikke af sig selv. Her er det rigtige udstyr i produktionen helt afgørende. Det kan Ole Sørensen, direktør og ejer af virksomheden GreenMatic tale med om.

GreenMatic producerer tastaturer til miljøer, der kræver hygiejne i særklasse. Det kan for eksempel både være til fødevarevirksomheder, ingrediensindustri, sundhedssektoren og medicinalindustrien.

Her kan overførsel af bakterier og krydskontaminering fra ét miljø til et andet have katastrofale konsekvenser og medføre både tilbagekaldelse af varer, lukning af produktionen og i sidste ende endda forårsage sygdom og koste liv.

Derfor er det helt essentielt at benytte sig af teknologi, der understøtter hygiejnen, og det gør GreenMatics tastaturer. Faktisk så godt, at virksomheden i 2013 fik en pris for årets mest innovative produkt på ScanDefa, en messe for den skandinaviske tandlægebranche.

Rugekasse for ’snask’ og skidt
Og det er ikke tilfældigt, at det er tastaturerne, Ole Sørensen har kastet sig over. Et tastatur kan nemlig være en ren rugekasse for bakterier i den traditionelle udformning med masser af fordybninger og kroge omkring tasterne.

Det betyder, at det er næsten umuligt at gøre et almindeligt tastatur ordentligt rent. Og er der et sted, vi bytter ’aftryk’, så er det på et delt tastatur, for eksempel i en produktion.

”Det er ikke småting, der kan ske, når vi sætter fingrene på et tastatur,” fortæller Ole.

”Faktisk lever coli-bakterier syv gange så længe på et tastatur. Og selvom man har fokus på en god håndhygiejne, så er det svært at sikre, at man ikke lige rør ved en genstand, der kommer udefra, klør sig en gang på næsen eller måske har noget siddende under en negl. Derfor er det så vigtigt at have et sikkert tastatur.”

Den danske ingrediensvirksomhed, Chr. Hansen er en af GreenMatics kunder.
Virksomheden er verdensledende i fremstillingen af ingredienser til blandt andet verdens fødevareindustri og medicinalindustri, og derfor er kravene til hygiejne og sikkerhed i produktionen helt ufravigelige. 

René Birch er teamleder i den afdeling af Chr. Hansen, som arbejder med fermentering, blandt andet til mejeriindustrien. ”Vi har en god håndfuld af GreenMatics tastaturer installeret i produktionen. Det er vigtigt, at tastaturene kan tåle en grundig rengøring med vand, skum og diverse rengøringsmidler, og at apparaturet er helt indkapslet, så der ikke kan falde løsdele af.”

”Designet på GreenMatic gør, at vi kan bruge tastaturet, hvor vi for eksempel ikke har et touch display. Vores ingredienser eksporteres til hele verden, og det er helt afgørende, at vores produkter er fremstillet under sterile forhold, så vores kunder kan være 100 procent sikre på produkternes sikkerhed.”

Siliconeoverfladen tåler saltsyre
Tastaturerne er bygget på en base af slagfast polycarbonat, som Ole får produceret af en anden dansk virksomhed. Herpå ligger et danskproduceret printkort. Men den ’officielle’ hemmelighed bag tastatureren ligger i den tætte forsegling af silicone-gummi, der indkapsler hele tastaturet.

Tastaturerne fra GreenMatic har derfor en dobbelt indbygget sikkerhed. Dels er belægningen konstrueret, så der ikke findes kroge, revner eller fordybninger, som kan gemme på snavs eller bakterier, enten fra hænder eller fra materialer i produktionen.

Men samtidig er overfladen særdeles rengørringsvenlig. Siliconebelægningen er nemlig testet med alskens rengøringsmidler, som for eksempel klor, saltsyre, kaustisk soda eller andre kliniske rengøringsmidler.

Professor-inspiration
GreenMatics historie går 19 år tilbage. Siden 1999 havde Ole Sørensen drevet en elektronikvirksomhed, men i 2006 hørte han en professor fra Rigshospitalet fortælle om de hygiejneudfordringer, man oplevede i sundhedssektoren, blandt andet i forhold til den store mængde bakterier på tastaturer.

Det inspirerede Ole til at tage et flere timer lange møde med professoren for at forstå problematikken, og det blev startskuddet til i første runde en import af tastaturer fra USA, og dernæst til at etablere sin egen produktion.

I dag foregår produktionen i Dragør, hvor Ole Sørensen selv producerer flere hundrede tastaturer om året ved hjælp af en fireakset robot.

GreenMatic A/S holder til i Dragør, og beskæftiger sig med salg af udstyr til industrielle automations- og processtyringsanlæg.

Virksomhedens kunder findes typisk inden for industri og produktion, fødevarer og medikoindustrier, sundhedssektoren samt hospitaler og laboratorier.

Læs mere på greenmatic.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...