De store beslutninger træffes ikke altid på kontoret

Af:

Kanslergadeforliget og Rio Bravo-forliget er to af de største og mest banebrydende forlig i dansk politik, og de blev ikke blevet indgået på Christiansborg – men derimod uden for borgen. Det viser, at der kan være stor værdi i at flytte møder ud i andre omgivelser end dem, man færdes i normalt.

Mange virksomheder har egentlig plads nok og faciliteterne på plads til at afvikle ledermøder, salgs-kickoff, sommerfester eller julefrokoster internt i virksomheden.

Og det er da også en ganske fornuftig idé med arrangementer internt – for alt andet lige bliver udgifterne væsentligt mindre på den måde, og så kan deltagerne også altid lige hurtigt løse en opgave, såfremt et akut behov skulle opstå.

Tilfældet er dog, at det hører mere og mere til sjældenhederne, at man afholder den slags arrangementer hjemme i virksomheden. For i dag flytter man sig gerne væk fra de vante omgivelser, og det er der mange gode grunde til, siger HR-direktør Tine Ryg Cebrian, som gerne deler ud af sine erfaringer i forhold til, hvad hun selv får ud af at fjerne sig fra vante omgivelser – og hvorfor hun tror, at det bliver mere og mere udbredt.

»Jeg tror, at mange søger væk fra de vante rammer for på den måde at hente ny inspiration og for at fordybe sig i et område. De fleste medarbejdere har i dag en stresset hverdag med en række daglige gøremål. Men ved at flytte et møde væk fra de daglige omgivelser, så kan man lige få clearet tankerne og gå frisk til sagen,« siger Tine Ryg Cebrian, HR-direktør i Randstad.

»For ikke så lang tid siden var vi i ledergruppen i Randstad samlet i et sommerhus, hvor vi lavede mad sammen, gik ture og talte strategi. Det kan godt være, at det lyder som en hyggelig tur, og det var det også, men faktum er, at man når virkelig langt med sådan et setup – og også væsentligt længere, end hvis vi havde sat os i et mødelokale på en af vores lokationer. Jeg er også sikker på, at vi heller ikke var nået frem til samme træfsikre beslutningsgrundlag i et af virksomhedens mødelokaler,« siger hun.

Ved at flytte et møde væk fra de daglige omgivelser, så kan man lige få clearet
tankerne og gå frisk til sagen

Fælles forståelse
Tine Cebrian påpeger dog, at det er væsentligt, at man har en fælles forståelse for, hvorfor man vælger at flytte et møde ud af huset. Og det stiller krav til deltagerne:

»Når man nu vælger at flytte et møde ud af huset, så gør man det naturligvis, fordi man gerne vil kunne fordybe sig bedre i et emne og med det i tankerne, er det væsentligt, at man ikke bare laver sig et hurtigt lille ”udekontor” med den bærbare og en tændt mobil – for så får man ikke samme effekt. Så ligger din mail bare der og blinker, ligesom mobilen pinger løs til frustration for de øvrige deltagere. Så i den kontekst er det en god idé at lave en defineret og meget begrænset mobiladgang, hvis der da overhovedet skal være adgang til den slags,« råder hun.

Klaus Æ. Mogensen er fremtidsforsker og enig med Tine Ryg Cebrian. Han giver samtidig en forklaring på, hvorfor meget i dag flyttes ud af de vante omgivelser.

»Jeg tror, at det i meget høj grad handler om, at folks fritid og arbejdsliv bliver mere og mere sammensmeltet. Det er i dag helt naturligt at samles hjemme hos en medarbejder i forbindelse med en opgave eller leje sig ind i en neutral destination ude i byen, og det tror jeg også bliver mere og mere tilfældet fremover,« siger Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker hos Institutet for Fremtidsforskning, og tilføjer:

»Ved at flytte et møde ud i byen, eventuelt på en restaurant, så er der heller ikke nogen, der har hjemmebanefordel, og man kan ligesom bedre tale i dybden om forskellige emner, og det tror jeg i mange henseender kan være en stor fordel og medvirkede årsag til, at man bliver mere produktiv,« forklarer han.

Fremtidsforskeren nævner de såkaldte ”gå-møder” som et eksempel på, at man flytter sig lidt ud af komfortzonen, og som noget, flere og flere gør brug af.

»I de senere år er gå-møder blevet mere og mere udbredte i virksomhederne. Selvfølgelig er der nogen, der mener, at man bliver mere produktiv, når man er i bevægelse, men det er også et eksempel på, hvordan man ikke bare placerer sig i vante omgivelser i forbindelse med møder,« siger han.

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...